Det som är i säsong finns oftast att köpa i frukt- och grönsaksdisken. Någonstans på jorden är det alltid säsong och därför kan vi i stort sett ta del av allt hela året. Den svenska säsongen startar när våren kommer i maj och pågår fram till hösten, men några svenska produkter kan man köpa året runt, exempelvis morötter, potatis och äpplen.
Det korta svaret är ja. Med kunskap och noggrannhet går det att leva på en strikt vegetarisk kost, medan en kost utan frukt eller grönsaker är direkt skadlig. Med det sagt innehåller även kött viktiga näringsämnen och det går förstås alldeles utmärkt att blanda.
Det beror lite på vem du frågar. Ett diplomatiskt svar är att det är en frukt som används som en grönsak.
Mjuk frukt som banan, mango eller apelsin.
Absolut! Hundar är allätare och mår precis som vi människor bäst av en varierad kost. Därför innehåller den mesta hundmaten redan grönsaker, men det kan ändå vara bra att ge lite extra vid sidan av.
Mangold och spenat slåss om förstaplatsen.
Ja, man kan med fördel äta skalet. Det är fullt av nyttiga vitaminer.
Jodå, många populära frukter innehåller en del fruktsocker. Dock är socker i sig är inget problem. För mycket kalorier är det. Och eftersom frukt är kalorisnålt så är det väldigt svårt att äta sig överviktig på det.
Nej. Spenat, blåbär, kokosnöt och grapefrukt är alla bland de nyttigaste frukter och grönsaker du kan äta, trots att de har olika färger.
Barns smaklökar är inte fullt utvecklade och de flesta har svårt för beska smaker. Därför gör du bäst i att tillaga broccolin ordentligt om du vill att dina barn ska äta den. Det är dessutom bättre för deras magar.
Ja, för olika produkter innehåller olika nyttigheter såsom vitaminer och mineraler. Ett enkelt knep är att försöka äta av regnbågens alla färger.
Varken eller. Bananen klassas faktiskt som ett bär.
Måste man välja? I så fall tar vi morot, cocktailtomater och sugarsnaps.
Frukt innehåller supermycket C-vitamin som stärker immunförsvaret, så visst hjälper det dig att hålla dig frisk. Eftersom banan innehåller nästan dubbelt så mycket C-vitamin som äpple funkar det faktiskt till och med bättre.
C-vitamin är en riktig dunderkur för immunförsvaret. Där ligger guavan i topp med sina 228 milligram per 100 gram.
Ja, det gör de faktiskt. Framför allt svartbjörnar som kan äta upp till 30 000 bär på en dag. Mycket antioxidanter!
För att de ska slippa byta namn. Ämnet som ger blåbären deras blåa färg kallas anthocyanin.
Boven i dramat är svavelvätet som uppstår när komponenter i vitkålen bryts ner under kokningen. Mest luktar kålen mellan fem och sex minuters koktid då det finns som mest svavelväte.
Det beror på vilken sorts tomat det är. Välj din favorit!
Ja, om de är odlade enligt certifierade metoder för frukt och grönsaker som IP-Sigill eller Global Gap.
Det måste väl vara för att aubergine är så gott?
Så klart. Till skillnad från människor så är inte alla frukter skapade lika. Vissa är goda, fantastiskt nyttiga och prydligt upplagda i din lokala butik. Andra lurar i naturen och är oaptitliga eller rentav farliga att få i sig.
Alldeles för mycket, tyvärr. Nästan hälften av allt som säljs går till spillo. Det är mer än för något annat livsmedel.
Ja, generellt är priset som lägst i högsäsong. Priset styrs av tillgång och efterfrågan.
1819.
Ett schysst päron. Eller kanske citron?
Vissa näringsämnen försvinner under tillagning – ju längre tillagningstid, desto mer svinn. En snabb blanchering sägs i vissa fall inte göra så stor skillnad. Näringsämnen minskar även med färskheten på produkten även om den inte är tillagad.
Ja, det går. Till exempel med banan och bär.
Ja. Acai, blåbär, kokosnöt, grapefrukt och avokado (som faktiskt är ett bär, inte en grönsak) hör till de nyttigaste frukterna. Men alla har sina hälsofördelar.
Nej, men nästan.
En hel del faktiskt. Till exempel blåbär, rabarber och till och med banan (i växthus).
Nej. Om man värmer grönsaker i vatten förlorar de vissa vattenlösliga vitaminer, oavsett om de värms i mikron eller på spisen.
Nej, lagar och nationella regelverk bestämmer vilka aktiva substanser och växtskyddsmedel som är tillåtna, på vilket sätt de får användas och hur höga halter som får finnas i produkten. De rester av växtskyddsmedel som är tillåtna anses av Livsmedelsverket innebära en låg risk för hälsoeffekter hos konsumenten. Känner man ändå oro kan man alltid välja ekologiska druvor.
Svårt att välja, så vi svarar att de är exakt lika goda.
Paprikan är alltid grön i början. När den sedan mognar skiftar den färg till antingen gul, orange eller röd.
Blir de? Förvara dem kallt så håller de sig hårda längre.
Ja, men det är inget vi rekommenderar några längre perioder.
Nej, inte sockret i sig. Dock innehåller frukt relativt lite socker och en massa fibrer, vitaminer och antioxidanter så det är nyttigt att äta ändå.
Om du vill dricka mjölken kan du slå en spik i ett av de tre hålen och sedan banka med hammaren runt om i en “cirkel”. Har man tur kan man öppna skalet utan att nöten inuti går sönder.
Ja. Men inte genom att vara för mycket i solen eller äta för mycket D-vitaminrik mat. Det krävs mängder som du bara kan få i dig genom vitamintillskott.
Alla! Dock kan utmaningen att få till en bra matchning vara större med exempelvis passionsfrukt än med äpple och citron.
Nja. Då brukar vi inte kalla dem för grönsaker.
Det beror på vitamintabletten (och till viss del jordgubbarna).
De allra flesta, men undvik bönor, ärtor, lök och för mycket rotsaker. Lite frukt är en perfekt treat då och då så länge kalorierna inte skenar iväg.
Absolut inte. Det där är bara en faktor i vilken klimatpåverkan en grönsak haft. En närodlad oekologisk palsternacka har troligtvis haft mindre klimatpåverkan än en importerad ekologisk zucchini.
Nej. Lagar och nationella regelverk bestämmer vilka aktiva substanser och växtskyddsmedel som är tillåtna, på vilket sätt de får användas och hur höga halter som får finnas i produkten. Det är för att ingenting farligt ska säljas i våra affärer. Känner man ändå oro kan man alltid välja ekologisk gurka. Skalet är för övrigt det allra nyttigaste på en gurka, som annars består till över 90 procent av vatten.
Det beror nog väldigt mycket på vem man är.
Banan är ett klassiskt val. Den innehåller mycket snabba kolhydrater som ger dig gott om energi att klara passet.
De frukter som överlag besprutas mest är bananer, citrusfrukter och vindruvor. Frukt från ekologiskt certifierade odlingar besprutas inte alls med kemiska bekämpningsmedel.
Det finns faktiskt inga vetenskapliga definitioner vilket gör gränsen diffus. Som regel är det växtens användning som avgör om vi betraktar den som en frukt eller en grönsak.
Det är ett påhittat marknadsföringsbegrepp som utan vetenskaplig grund antyder att vissa produkter skulle ha “superkrafter” för hälsan. Vår rekommendation är att alltid bemöta begreppet och de som använder det med extrem skepsis.
Absolut kan man det, men tänk på att skala och skiva dem först så blir det lättare att mixa dem. Man kan faktiskt till och med frysa in gröna bananer.
Ja, men det är inget vi rekommenderar några längre perioder.
Det stämmer – det finns ingen frukt som heter hästar.
Banan, följd av äpple och apelsin. Ändrade resvanor på senare år har även lett till en ökad konsumtion av mer exotiska frukter som mango och physalis.
De kommer från samma familj kålväxter. Det som skiljer dem åt är att de kommer från olika plantor samt smaken och färgen – blomkål är vit och broccoli grön.
Det finns inget kort svar. I grund och botten handlar det om den ekologiska odlingen. Man får inte lov att använda fossila bränslen när man värmer upp växthusen för ekologisk odling. Till ekologisk gurka måste gurkplantan planteras i marken och inte i en odlingsbal, vilket gör att det blir lite svårare för dessa gurkor att ta upp näring från marken. Skörden blir därför 40 till 50 procent mindre i ekologisk växthusodling. För att odlaren ska gå runt måste helt enkelt gurkan bli lite dyrare ute i butik. Men så har den också fått anstränga sig lite mer för att bli så god.
Det som gör just mango svår att bedöma är att mognadsgraden inte framgår av färgen. I stället måste du känna på frukten. Mangon är mogen när den ger efter för lätt tryck.
Ja! Frukt innehåller en massa nyttiga fibrer, vitaminer och antioxidanter.
Ibland, ibland inte. Faktum är att exempelvis ärtor, morötter och gröna bönor ofta har högre näringsvärde i fryst form än färska.
Nej. Mycket av näringen försvinner när juicen pressas ut, framför allt fibrer och vattenlösliga vitaminer. Kvar blir mest fruktsocker och i de flesta fall även tillsatser.
Guavan är den frukt som innehåller mest C-vitamin för sin vikt. Hela 228,3 milligram per 100 gram – nästan fyra gånger rekommenderat dagligt intag.
Ja, faktiskt. Det är avsöndringen av den naturliga mognadsgasen etylen som gör det. Många olika frukter och grönsaker utsöndrar etylen, däribland banan, päron och mer grönsaksliknande frukt som avokado, paprika och tomat. Men äpple är nog den frukt som avger mest.
Frukt och grönsaker har olika mycket miljöpåverkan beroende på hur och var de odlas och hur ömtåliga de är. Grova, tåliga grönsaker som rotfrukter, vitkål, blomkål och lök odlas ofta på friland och påverkar därför klimatet mindre än grönsaker som odlas i växthus. Grova grönsaker kan också lagras längre än ömtåliga grönsaker som tomat, sallad och gurka.
Här skulle nog många gissa banan eller äpple, men den frukt det äts mest av världen över är faktiskt mango. Det går tre mangos på varje banan och hela tio stycken per äpple.
Citron och lime innehåller väldigt lite socker – runt ett gram per 100 gram.
Det beror så klart på vilken frukt och grönsak vi jämför och det går inte riktigt att generalisera, men det finns gott om fibrer inom båda grupperna.
Generellt det som är i säsong och närproducerat.
Hur lång är en gurka?
Exakt hur mycket du bör äta är individuellt, men minst 500 gram är Livsmedelsverkets generella rekommendation för vuxna.
Inte längre. Det har funnits en lag om storlek och form på frukt och grönsaker, men den avskaffades 2009.
Djupt! Svaret är ja.
Det beror helt på vilken frukt eller grönsak det handlar om. Vissa trivs bäst i rumstemperatur medan andra bäst förvaras i kyl. Rotgrönsaker vill gärna ha mörkt medan kryddor i kruka vill ha ljust. Och så vidare. Google har alla detaljer!
Grova, tåliga grönsaker som rotfrukter, vitkål, blomkål och lök. De har lägre klimatpåverkan än salladsgrönsaker och kan dessutom lagras längre.
Spenat och mangold hör till de nyttigaste valen med sina höga halter av både fibrer, antioxidanter, folat samt vitamin K och C i jämförelse med andra grönsaker.
Till exempel genom att äta sojabönor, linser, kikärtor, solrosfrön eller mandlar.
Det korta svaret är ja. Det går att överdosera allt, till och med vatten. I praktiken är det dock inget du behöver oroa dig för så länge du äter när du är hungrig och tänker på att variera kosten.
Nej. Asgarva och köra bil är andra exempel på saker vi människor kan göra men inte grönsaker.
Frågan som gäckat mänsklighetens stora tänkare sedan urminnes tider är alltjämt obesvarad.
Kalorier är kalorier oavsett var de kommer ifrån, så det kan du bli. Men då får du äta väldigt mycket.
All frukt som säljs i butik är nyttig och innehåller massa saker som är bra för vår kropp. Men oavsett vad vi äter är det aldrig bra att få i sig för mycket kalorier. Där ligger torkad frukt som dadlar och fikon högt på listan.